Hoe kun je zakelijk en privé scheiden wanneer je thuis werkt

Of je nu zelfstandig ondernemer bent of van je werkgever thuis mag werken, thuiswerken is een trend die waarschijnlijk niet meer gaat verdwijnen. In een ideale situatie heb je een kantoor in of aan huis, maar wat als je die ruimte nu niet hebt? Hoe creëer je een werkplek en houd je privé en zakelijk gescheiden?

Eigen plekje

Het hebben van een eigen werkplek is voor thuiswerkers het prettigst werken. Een eigen ruimte waar je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Een plek waar je de deur dicht kunt doen als je niet gestoord wil worden en waar je diezelfde deur achter je dicht kunt trekken als je werkdag of werkweek er weer op zit.

Heb je zo’n ruimte, dan heb je misschien de neiging om die helemaal vol te zetten met alle dingen die je als ‘zakelijk’ bestempeld. Een bureau, een stoel, een boekenkast vol administratie. Op je bureau een scherm, printer en erboven een bord waarop je alle ideeën en to-do lijstjes kunt pinnen.

Maar kun je wel prettig werken als het zo vol staat? Of ga jij juist lekker als het opgeruimd is? Denk daar over na en pas je werkplek daarop aan. Die administratie en orders kunnen ook in een gesloten kast staan, dat geeft al veel meer rust. Zet er ook meteen de printer in, dan is die ook lekker uit het zicht. Dat (prik)bord boven je bureau? Het kijkt je steeds aan, zo van ‘je moet creatief zijn, nieuwe ideeën bedenken én je to-do lijstje afwerken.’ Daar wordt niet iedereen direct productiever van, dus ook hiervoor geldt: weg ermee als het niet bij je past!

Privé is privé

Als je aan het werk bent, moet je je kunnen concentreren. Maar als je vrij bent, is het lekker als je je ook thuis voelt in je huis. En je kinderen ook. Waak er dus voor dat je huis overal de strakke en zakelijke uitstraling van je werkplek krijgt. Heb je bijna overal in huis witte muren? Lekker licht en clean, maar ook saai! Vooral in een kinderkamer mag wel wat gebeuren. Denk eens aan muurstickers kinderkamer: kleine moeite, groots effect. En er komt geen kwast aan te pas!

Heb je trouwens geen losse werkplek? Zorg dan dat er een plekje in huis is waar je prettig en rustig kunt werken. Zet een bureau op je slaapkamer als daar plaats voor is, of werk aan de (opgeruimde) keukentafel. Zorg er dan vooral voor dat je, als je klaar bent met werken, wel je werkspullen opruimt. Als je vrij bent, ben je ook echt vrij en moet je niet continu geconfronteerd worden met werk dat misschien nog niet af is.

Ronald Staal
Welkom op de website van ZZPaandeslag.nl! Ik ben Ronald Staal en al 5 jaar een zelfstandig ondernemer. Op mijn website deel ik het leukste nieuws en tips over zelfstandig ondernemen.

Related Articles

Het tweede leven voor gebruikte computerapparatuur

Circulaire economie is de term die gebruikt wordt wanneer grondstoffen hergebruikt worden en daarbij de levensduur van producten te verlengen. Gebruikte computerapparatuur hergebruiken zorgt...

Coolsnow.nl

SUP is een laagdrempelige sport en je hebt niet veel nodig om te kunnen beginnen. Het eerste (en meest belangrijke) is een goed board....

Advocaat ontslagrecht

Niemand zit te wachten op ontslag procedures. Het neemt vaak veel tijd en geld in beslag. Bovendien zijn er allerlei wettelijke regels (ontslagregels) waaraan...

Laatste artikelen

Het tweede leven voor gebruikte computerapparatuur

Circulaire economie is de term die gebruikt wordt wanneer grondstoffen hergebruikt worden en daarbij de levensduur van producten te verlengen. Gebruikte computerapparatuur hergebruiken zorgt...

Coolsnow.nl

SUP is een laagdrempelige sport en je hebt niet veel nodig om te kunnen beginnen. Het eerste (en meest belangrijke) is een goed board....

Advocaat ontslagrecht

Niemand zit te wachten op ontslag procedures. Het neemt vaak veel tijd en geld in beslag. Bovendien zijn er allerlei wettelijke regels (ontslagregels) waaraan...

4 tips voor investeren in jezelf

Door de corona crisis zitten meer mensen thuis. Vaak noodgedwongen omdat werknemers niet de hele week op kantoor mogen zijn, hun vakantiedagen eerder moeten...

WHOA; nieuwe wet die faillissementen gaat voorkomen?

Op dinsdag 7 oktober jl. is door de Eerste Kamer de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) aangenomen. Deze wet maakt het voor ondernemingen gemakkelijker...